Onkologická prevence je důležitým bodem Národního onkologického programu České republiky. Podle Světové zdravotnické organizace se lze každému třetímu onemocnění rakovinou vyhnout. Stačí k tomu úprava životního stylu, tomu se říká primární onkologická prevence. U každého jednotlivce však nedokážeme nádorovému onemocněním předejít, pak je zde tzv. sekundární prevence, která spočívá v časném záchytu nádorového onemocnění preventivními vyšetřeními. V onkologii platí, že čím časněji je nádorové onemocnění zachyceno, tím lepší jsou léčebné výsledky. Současně jsou i nižší finanční náklady na léčbu a celková náročnost pro nemocného. První stadia zhoubných nádorů jsou prakticky vždy vyléčitelná, poslední (čtvrtá stadia) již obvykle vyléčit nelze. Proto Vám Česká onkologická společnost předkládá celou řadu tipů, co můžete udělat sami pro sebe i pro své blízké, abyste se onemocnění rakovinou vyhnuli úplně a nebo jej pomohli odhalit včas, dokonce ještě než rakovina propukne (tzv. prekanceróza) a nebo na samém začátku nemoci, tedy v době, kdy je dobře léčitelná. Dozvíte se, jaké screeningové programy pro vás organizuje stát, na jaká preventivní vyšetření hrazená ze zdravotního pojištění máte nárok a co dalšího pro sebe můžete udělat.
Nekuřte a choďte včas na preventivní prohlídky a vyšetření!
Nejnovější články a videa
Podle Světové zdravotnické organizace se lze každému třetímu onemocnění rakovinou vyhnout. Stačí k tomu jen úprava životního stylu. Podívejte se na tipy, jak snížit riziko onemocnění.
Podívejte se na video Masarykova onkologického ústavu Brno, ve kterém paní primářka Doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D. z Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů MOÚ Brno, popisuje, kdy se dělá genetické vyšetření a jak probíhá.
Tento briefing iniciativy Smoke Free Partnership představuje argumenty, o něž se opírají klíčová nová opatření v upravené směrnici o tabákových výrobcích (dále jen „směrnice“), vyvrací mýty, které šíří tabákový průmysl a vysvětluje, proč se domníváme, že směrnice by v některých ohledech měla být upravena a vylepšena.
15. září si v desítkách zemí připomínají Světový den lymfomu. V roce 2004 jej vyhlásila mezinárodní nezisková pacientská organizace Lymphoma Coalition s cílem zvýšit povědomí o maligním lymfomu a o příznacích onemocnění a přispět tím ke správné a včasné diagnóze a úspěšné léčbě. Maligní lymfomy, mezi které patří Hodgkinův lymfom, Ne-Hodgkinovy lymfomy a chronická lymfatická leukémie, jsou šestým nejčastějším nádorem v České republice. Každoročně jimi onemocní téměř 2500 lidí, což znamená, že každé 4 hodiny je diagnostikován nový nemocný.
Praha 27. května (ČTK) - Lidé nad 55 let dostanou od své zdravotní pojišťovny pozvánku na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku. Projekt ministerstva zdravotnictví je dvouletý, dopisy začnou lidé dostávat v druhém pololetí. Uhradí je EU, vyšetření zaplatí pojišťovny, Všeobecná zdravotní pojišťovna na to chce dát 300 milionů korun. Novinářům to dnes řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.
Úvaha nad strategií včasné diagnostiky kolorektálního karcinomu v prostředí plně rozvinutého screeningu. Koncept alarmujících známek, epidemiologické zhodnocení rizika, pečlivá rodinná anamnéza a znalost pacienta umožňují praktickému lékaři do vysoké míry spolehlivě vyhodnotit riziko nádorového onemocnění a racionálně indikovat diagnostické úkony.
Screeningová kolonoskopie patří mezi základní metody využívané ve screeningu kolorektálního karcinomu a to jak v dvouetapových (TOKS pozitivní kolonoskopie), tak i jednoetapových (screeningová kolonoskopie) programech. Přednáška uzavírá konstatováním, že screeningové kolonoskopie prováděné v rámci národního programu screeningu kolorektálního karcinomu v České republice jsou prováděny na vysoké úrovni a kvalitně.
Poslední týden v květnu proběhne Evropský týden proti rakovině. Přečtěte si odpovědi na otázky o rizicích rakoviny a co dělat, abychom snížili riziko onemocnění. Článek a video.
Češi se stále řadí mezi národy, které zbytečně umírají na rakovinu tlustého střeva a konečníku! Na informovanost o prevenci a léčbě této diagnózy, případně, jak s touto diagnózou žít, se zaměřilo občanské sdružení Onkomaják, které již čtvrtým rokem putuje po České republice v rámci osvětové kampaně Střevotour 2013. Letos tato kampaň odstartuje v rámci II. Evropských dnů kolorektálního karcinomu v Brně, které se konají 26. - 27. 4. 2013.
Sekce preventivní onkologie České onkologické společnosti pro vás připravila živou diskusi o prevenci rakoviny v rámci Brněnských onkologických dnů. Živé vysílání proběhlo na portálu MojeMedicina.cz a záznam můžete najít také na Linkos.cz. Lékaři odpověděli na více, než 50 dotazů z oblasti primární prevence, screeningu a genetických rizik, rakoviny tlustého střeva, prsu a děložního čípku, ale také dotazy na prevenci zhoubných nádorů plic, nádorů u dětí a dospívajících a otázky z oblasti rizik v životním stylu.
Vážení a milí přátelé, zástupci občanských sdružení! Zveme vás na diskusi o prevenci rakoviny, která proběhne v rámci největší onkologické akce v České republice - Brněnských onkologických dnů.
Podívejte se, co všechno se může dít ve vašem střevě. Putování nafukovací makety tlustého střeva úspěšně pokračuje do Hodonína.
Co pro sebe může udělat každý z nás? Doporučení pro primární prevenci zhoubných nádorů. Jsou rizikové faktory vzniku rakoviny, které můžeme změnou životního stylu ovlivnit. Podle Světové zdravotnické organizace se lze každému třetímu onemocnění rakovinou vyhnout. Stačí k tomu jen úprava životního stylu. Podívejte se na zásady zdravého životního stylu.
Vysoký výskyt některých nádorů ve vyspělých zemích nepřímo potvrzuje významný vliv zevního prostředí při vzniku těchto nádorů. Strava je přitom jeden z nejdůležitějších faktorů zevního prostředí. Obecně se její vliv může uplatňovat buď nepříznivě tím, že podporuje vznik a růst nádoru, nebo příznivě, kdy strava může působit ochranným způsobem.
Základním pravidlem pro udržení optimální rovnováhy přijímaných živin je pestrá strava, ve které jsou zastoupeny všechny základní živiny – bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy, minerální látky, stopové prvky a vláknina. Odborníci na výživu používají potravinovou pyramidu jako zjednodušené grafické znázornění optimální skladby výživy, která slouží k rychlé a snadné orientaci při sestavování potřebného denního příjmu energie