Výživa je jedním z nejdůležitějších zevních faktorů, který má významný vliv na vznik zhoubných nádorů. Obecně se její vliv může uplatňovat buď nepříznivě tím, že podporuje vznik a růst nádoru, nebo příznivě, kdy strava může působit ochranným způsobem. Na vývoji nádoru se významně podílejí vlivy zevního prostředí a mezi nimi i výživa. Vliv výživy je patrný u mnoha různých nádorů a přibližně 1/3 všech nádorových onemocnění má souvislost s tím co jíme, přičemž v mnoha případech se může jednat o nadměrný příjem stravy, zejména tuku a masa a nedostatečný příjem zeleniny a ovoce. U této jedné třetiny nádorových onemocnění by s velkou pravděpodobností bylo možno správnou výživou vzniku nádoru předejít nebo jej alespoň dočasně oddálit do pozdějšího věku.
V našich textech a videích Vám přinášíme mnohá doporučení pro výživu v prevenci zhoubných nádorů. To nejstručnější je od Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, která ve svém Evropském kodexu proti rakovině radí:
- Jezte hodně celozrnných výrobků, luštěniny, zeleniny a ovoce
- Omezte vysoce kalorické potraviny (potraviny s vysokým obsahem cukru nebo tuku) a vyhněte se sladkým nápojům.
- Vyhněte se průmyslově upravenému masu, omezte červené maso a potraviny s vysokým obsahem soli.
Nadváha a obezita
Sledujte svoji hmotnost, cvičte, choďte na procházky. Vaše tělesná hmotnost by neměla překročit ideální hmotnost pro váš věk a výšku o více než 5 kg. Nadváha a obezita je rizikovým faktorem vzniku zhoubných nádorů jícnu, pankreatu, kolorekta, ledviny, endometria a u postmenopouzálních žen, prsu.