Sacharidy (z latinského saccharum = cukr), glycidy (z řeckého glykos = sladký) jsou významné sloučeniny.
- glukóza ("hroznový cukr") je zdrojem energie pro buňky,
- glykogen je polysacharid tvořený mnoha molekulami glukózy, je zásobou energie uloženou v játrech
- škrob je zásobní polysacharid rostlin, pro organismus je jedním ze zdrojů cukru
- celulóza je nerozpustný polysacharid, tvoří buněčnou stěnu rostlinných buněk, tvoří "vlákninu" významnou pro činnost střeva
- ribóza a deoxyribóza jsou součástí RNA a DNA
- glykolipidy (lipidy/tuky s cukernou složkou) jsou např. součásti buněčné membrány
- mukopolysacharidy tvoří část mezibuněčné hmoty zejména v chrupavce, šlachách, vazech, ale i v jiných tkáních
- glykoproteiny (proteiny/bílkoviny s cukernou složkou) tvoří např. mucin = skupina látek nacházející se v mezibuněčném prostou, na sliznicích, ve slinách, v hlenu
- glykopeptidy (peptidy/krátké řetězce aminokyselin s cukernou složkou) mají antibakteriální účinek