Enzymy jsou biologické katalyzátory chemických reakcí. Některé enzymy jsou uvolňovány mimo buňky např. do trávicího systému, kde zajišťují rozklad některých látek, aby mohly být ve střevě vstřebány. Většina enzymů se nachází v buňkách, kde zajišťují veškeré chemické reakce. Jedná se o specifické bílkoviny, součástí některých enzymů mohou být další látky, například kovy, cukry apod. Struktura enzymů je dána geneticky, jejich přítomnost (exprese) v každé buňce je řízena buněčným signálním systémem. Chybná funkce enzymu (nebo jeho úplné chybění) může být příčinou onemocnění méně nebo více závažného.
Některé látky mohou ovlivňovat aktivitu specifických enzymů, z toho důvodu nelze kombinovat některé léky: lék, který ovlivňuje aktivitu enzymu a lék, který je tímto enzymem metabolizován. Mohla by být snížena jeho účinnost nebo zvýšena jeho toxicita. Některé enzymy mohou být ovlivněny i některými rostlinnými látkami obsaženými např. v grapefruitu, brusinkách, třezalce tečkované, nelze je proto konzumovat při léčbě některými léky.