Dieta šetřící u onkologického onemocnění

Dieta šetřící u onkologického onemocnění Stáhnout v digitální podobě

Masarykův onkologický ústav vydal brožuru o šetřící dietě při onkologickém onemocnění, která je vhodná při nutnosti zabezpečit stravu lehce stravitelnou, nedráždivou, nenadýmavou a plnohodnotnou. Brožurka obsahuje také seznam doporučených i nevhodných potravin a popis vhodné technologické úpravy pokrmů. Nechybí ani příklad jídelního lístku s recepty.

Onkologické onemocnění a jeho léčba má významný vliv na stav výživy. Samotné onkologické onemocnění způsobuje změnu využití živin v organismu. Léčba onkologického onemocnění např. chemoterapie, radioterapie a operace často způsobuje potíže s příjmem stravy nebo využitím živin v organismu. Následkem těchto faktorů může být vznik podvýživy, ale i potřeba změnit výběr potravin a technologickou úpravu pokrmů pro dosažení stravy šetřící gastrointestinální trakt. Hodnocení rizika vzniku podvýživy nebo již rozvinuté podvýživy a potřeby úpravy stravování je nedílnou součástí léčby onkologického onemocnění.

Podobné knihy

Diabetická dieta při onkologickém onemocnění

Diabetická dieta při onkologickém onemocnění
Cílem dietního doporučení u pacientů s onkologickým onemocněním a současně diabetem (cukrovkou) je dobrý výživový (nutriční) stav a předcházení akutním i pozdním komplikacím diabetu způsobeným vysokou nebo nízkou hladinou glukózy (cukru) v krvi. Pokud netrpíte nechutenstvím a váš příjem stravy je plný nebo téměř plný, doporučujeme dodržovat několik základních zásad při stravování.

Dieta diabetická bezezbytková u onkologického onemocnění

Dieta diabetická bezezbytková u onkologického onemocnění
Onkologické onemocnění a jeho léčba má významný vliv na stav výživy. Samotné onkologické onemocnění způsobuje změnu využití živin v organismu. Léčba onkologického onemocnění, jako je chemoterapie, radioterapie a operace, často přináší komplikace týkající se příjmu stravy a využití živin v organismu. Tyto faktory mohou vést až k podvýživě, což vyžaduje upravený výběr potravin a technologickou úpravu jídel s ohledem na šetrnost gastrointestinálního traktu. Hodnocení rizika vzniku podvýživy nebo již existující podvýživy a potřeba úpravy stravování jsou klíčovou součástí onkologické léčby. Tato hodnocení se obvykle provádějí během vyšetření, které provádí ošetřující lékař, nutriční terapeut nebo lékař specializující se na výživu.

Dieta šetřící s omezením hrubé vlákniny při onkologickém onemocnění

Dieta šetřící s omezením hrubé vlákniny při onkologickém onemocnění
Cílem dietního doporučení pro onkologické pacienty, kterým je doporučeno vylučovat ze stravy hrubou vlákninu, je dobrý výživový (nutriční) stav a strava, která nedráždí sliznici trávicího ústrojí, nezvyšuje její napětí a mírní peristaltiku. Strava by měla být plnohodnotná, nenadýmavá, lehce stravitelná. U diety s omezením hrubé vlákniny je důležitý výběr vhodných potravin. Hrubou vlákninu obsahuje zejména slupka z obilovin, ovoce a zelenina.

Dieta šetřící s omezením tuků při onkologickém onemocnění

Dieta šetřící s omezením tuků při onkologickém onemocnění
Cílem dietního doporučení je plnohodnotná strava se sníženým obsahem tuku. Dbáme na to při přípravě pokrmů i při výběru potravin.