Masarykův onkologický ústav vydal brožuru o šetřící dietě při onkologickém onemocnění, která je vhodná při nutnosti zabezpečit stravu lehce stravitelnou, nedráždivou, nenadýmavou a plnohodnotnou. Brožurka obsahuje také seznam doporučených i nevhodných potravin a popis vhodné technologické úpravy pokrmů. Nechybí ani příklad jídelního lístku s recepty.
Onkologické onemocnění a jeho léčba má významný vliv na stav výživy. Samotné onkologické onemocnění způsobuje změnu využití živin v organismu. Léčba onkologického onemocnění např. chemoterapie, radioterapie a operace často způsobuje potíže s příjmem stravy nebo využitím živin v organismu. Následkem těchto faktorů může být vznik podvýživy, ale i potřeba změnit výběr potravin a technologickou úpravu pokrmů pro dosažení stravy šetřící gastrointestinální trakt. Hodnocení rizika vzniku podvýživy nebo již rozvinuté podvýživy a potřeby úpravy stravování je nedílnou součástí léčby onkologického onemocnění.
- Autoři: Mgr. Věra Andrášková; Bc. Eva Horáková, DiS.
- Pořadí: 1
- Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
- Rok: 2018
- Místo: Brno
- Stránky: 12
- Sdílejte na: