Diabetická dieta při onkologickém onemocnění

Diabetická dieta při onkologickém onemocnění Stáhnout v digitální podobě

Cílem dietního doporučení u pacientů s onkologickým onemocněním a současně diabetem (cukrovkou) je dobrý výživový (nutriční) stav a předcházení akutním i pozdním komplikacím diabetu způsobeným vysokou nebo nízkou hladinou glukózy (cukru) v krvi. Pokud netrpíte nechutenstvím a váš příjem stravy je plný nebo téměř plný, doporučujeme dodržovat několik základních zásad při stravování.

Brožurka obsahuje doporučení a modelový jídelníček.

Podobné knihy

Dieta diabetická bezezbytková u onkologického onemocnění

Dieta diabetická bezezbytková u onkologického onemocnění
Onkologické onemocnění a jeho léčba má významný vliv na stav výživy. Samotné onkologické onemocnění způsobuje změnu využití živin v organismu. Léčba onkologického onemocnění, jako je chemoterapie, radioterapie a operace, často přináší komplikace týkající se příjmu stravy a využití živin v organismu. Tyto faktory mohou vést až k podvýživě, což vyžaduje upravený výběr potravin a technologickou úpravu jídel s ohledem na šetrnost gastrointestinálního traktu. Hodnocení rizika vzniku podvýživy nebo již existující podvýživy a potřeba úpravy stravování jsou klíčovou součástí onkologické léčby. Tato hodnocení se obvykle provádějí během vyšetření, které provádí ošetřující lékař, nutriční terapeut nebo lékař specializující se na výživu.