Onkologické onemocnění a jeho léčba má významný vliv na stav výživy. Samotné onkologické onemocnění způsobuje změnu využití živin v organismu. Léčba onkologického onemocnění, jako je chemoterapie, radioterapie a operace, často přináší komplikace týkající se příjmu stravy a využití živin v organismu. Tyto faktory mohou vést až k podvýživě, což vyžaduje upravený výběr potravin a technologickou úpravu jídel s ohledem na šetrnost gastrointestinálního traktu. Hodnocení rizika vzniku podvýživy nebo již existující podvýživy a potřeba úpravy stravování jsou klíčovou součástí onkologické léčby. Tato hodnocení se obvykle provádějí během vyšetření, které provádí ošetřující lékař, nutriční terapeut nebo lékař specializující se na výživu.
Brožura obsahuje:
- Obecná doporučení pro tento režim stravování
- Výběr doporučených potravin
- Seznam nevhodných potravin
- Příklad jídelního lísku
- Autoři: Bc. Eva Horáková, DiS.; Mgr. Věra Andrášková
- Pořadí: 2. přeprac. a dopl. vyd.
- Rok: 2023
- Nakladatelství: MOÚ
- Stránky: 13
- Místo: Brno
- Sdílejte na: