Databáze publikací pro pacienty a jejich blízké

Níže najdete výpis z Databáze publikací pro pacienty a jejich blízké, které se věnují výživě v době nemoci a léčby onkologického onemocnění. Celá databáze obsahuje na 150 publikací z různých oblastí onkologie a najdete ji v plných textech v části Pomoc v nemoci.  

Vitamíny a minerální látky ve výživě onkologicky nemocného
Vitaminy a minerální látky jsou pro zajištění správné funkce organismu nezbytné. Pestrá strava, ve smyslu správného (vhodného) složení jídelníčku, plně pokrývá potřeby vitaminů a minerálních látek organismu. Pouze v případě, kdy dochází v důsledku onemocnění nebo léčby ke špatnému trávení a vstřebávání živin nebo při jejich zvýšené potřebě, je žádoucí využití vitaminových a minerálních doplňků. Využívání vitaminových a minerálních doplňků bez indikace lékaře není doporučeno.
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2024
Stránky: 7
Diabetická dieta při onkologickém onemocnění
Cílem dietního doporučení u pacientů s onkologickým onemocněním a současně diabetem (cukrovkou) je dobrý výživový (nutriční) stav a předcházení akutním i pozdním komplikacím diabetu způsobeným vysokou nebo nízkou hladinou glukózy (cukru) v krvi. Pokud netrpíte nechutenstvím a váš příjem stravy je plný nebo téměř plný, doporučujeme dodržovat několik základních zásad při stravování.
Místo: Brno
Nakladatelství: MOÚ
Rok: 2023
Stránky: 17
Dieta diabetická bezezbytková u onkologického onemocnění
Onkologické onemocnění a jeho léčba má významný vliv na stav výživy. Samotné onkologické onemocnění způsobuje změnu využití živin v organismu. Léčba onkologického onemocnění, jako je chemoterapie, radioterapie a operace, často přináší komplikace týkající se příjmu stravy a využití živin v organismu. Tyto faktory mohou vést až k podvýživě, což vyžaduje upravený výběr potravin a technologickou úpravu jídel s ohledem na šetrnost gastrointestinálního traktu. Hodnocení rizika vzniku podvýživy nebo již existující podvýživy a potřeba úpravy stravování jsou klíčovou součástí onkologické léčby. Tato hodnocení se obvykle provádějí během vyšetření, které provádí ošetřující lékař, nutriční terapeut nebo lékař specializující se na výživu.
Místo: Brno
Nakladatelství: MOÚ
Rok: 2023
Stránky: 13
Doporučení při nechutenství
Informační brožurku pro pacienty trpící nechutenstvím vydává Masarykův onkologický ústav v Brně.
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2023
Stránky: 4
Dieta šetřící s omezením hrubé vlákniny při onkologickém onemocnění
Cílem dietního doporučení pro onkologické pacienty, kterým je doporučeno vylučovat ze stravy hrubou vlákninu, je dobrý výživový (nutriční) stav a strava, která nedráždí sliznici trávicího ústrojí, nezvyšuje její napětí a mírní peristaltiku. Strava by měla být plnohodnotná, nenadýmavá, lehce stravitelná. U diety s omezením hrubé vlákniny je důležitý výběr vhodných potravin. Hrubou vlákninu obsahuje zejména slupka z obilovin, ovoce a zelenina.
Místo: Brno
Nakladatelství: MOÚ
Rok: 2021
Stránky: 6
Dieta šetřící s omezením tuků při onkologickém onemocnění
Cílem dietního doporučení je plnohodnotná strava se sníženým obsahem tuku. Dbáme na to při přípravě pokrmů i při výběru potravin.
Místo: Brno
Nakladatelství: MOÚ
Rok: 2021
Stránky: 6
Doporučení při nežádoucím hubnutí u onkologického onemocnění
Informační brožura Masarykova onkologického ústavu Brno.
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2021
Stránky: 4
Doporučení při průjmech onkologických pacientů
Informační brožurku pro pacienty trpící průjmem vydává Masarykův onkologický ústav v Brně.
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2021
Stránky: 6
Doporučení výživy při nevolnosti a zvracení
Informační brožurku pro pacienty trpící nevolností a zvracením vydává Masarykův onkologický ústav v Brně.
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2021
Stránky: 4
Dieta šetřící u onkologického onemocnění
Masarykův onkologický ústav vydal brožuru o šetřící dietě při onkologickém onemocnění, která je vhodná při nutnosti zabezpečit stravu lehce stravitelnou, nedráždivou, nenadýmavou a plnohodnotnou. Brožurka obsahuje také seznam doporučených i nevhodných potravin a popis vhodné technologické úpravy pokrmů. Nechybí ani příklad jídelního lístku s recepty.
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2018
Stránky: 12
Výživa a pohybová aktivita pro pacientky s gynekologickými nádory
Správná výživa a dostatečná pohybová aktivita jsou velmi důležité součásti prevence a léčby gynekologických nádorů. Obecně platí, že stav výživy a pohybový režim jsme schopni ovlivnit často v mnohem větší míře, než ostatní medicínské intervence a ostatní faktory, které spoluurčují výsledek léčení. Edukační brožura pacientské organizace Veronica ve spolupráci s ESGO a ENGAGE.
Nakladatelství: European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups
Rok: 2018
Stránky: 23
Doporučení při užívání warfarinu
Warfarin je lék, který se užívá při protisrážlivé (antikoagulační) léčbě. Pro požadovaný účinek léčby je důležitá stabilní hladina vitamínu K (vit. K) v těle. Ten se řadí k vitamínům rozpustných v tucích, je termostabilní (jeho množství v potravě neovlivní tepelná úprava). Část vit. K je získávána potravou a část je vytvářena střevními bakteriemi.
Místo: Brno
Nakladatelství: MOÚ
Rok: 2016
Stránky: 2
Doporučení výživy pro nemocné s potlačenou imunitou
Informační brožurku pro pacienty vydává Masarykův onkologický ústav v Brně.
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2016
Stránky: 6
Dietní opatření při ozařování břicha
Jedním z možných akutních nežádoucích účinků léčby zářením na oblast břicha a pánve je podráždění sliznice střev. Na základě doporučení lékaře je vhodné dodržovat určitá dietní omezení. Tato opatření slouží jako prevence i léčba důsledků ozařování, které se mohou projevit především průjmem a pocity na zvracení.
Místo: Brno
Nakladatelství: MOÚ
Rok: 2014
Stránky: 6
Dietní opatření při ozařování krku a hlavy
Jedním z častých akutních nežádoucích účinků léčby zářením v oblasti hlavy a krku je omezení až znemožnění příjmu potravy ústy. To nastává už během ozařování vlivem otoku a zánětů sliznic a v důsledku postupně narůstající suchosti v ústech, nerozeznáváním jednotlivých chutí stravy, problémům s kousáním i polykáním. Vznikající potíže a nechutenství mohou vést k výraznému úbytku hmotnosti.
Místo: Brno
Nakladatelství: MOÚ
Rok: 2014
Stránky: 6
Doporučení při zácpě
Informační brožurku pro pacienty trpící zácpou vydává Masarykův onkologický ústav v Brně.
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2013
Stránky: 6
Výživa u onkologicky nemocných
Místo: Praha
Nakladatelství: Liga proti rakovině
Rok: 2013
Stránky: 30
Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev
Nakladatelství: Forsapi s.r.o.
Rok: 2009
Stránky: 76
ISBN: 978-80-87250-01-3
Průvodce pacienta onkologickou léčbou
Místo: Praha
Nakladatelství: Forsapi Nutrilitera
Rok: 2009
Stránky: 128
ISBN: 978-80-87250-02
Výživa při nádorovém onemocnění
Místo: Praha
Rok: 2007
Stránky: 40
ISBN: 978-80-239-9055
Co potřebujete vědět o výživě po operacích střev
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2005
Stránky: 7
Co potřebujete vědět o výživě po operacích žaludku
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2005
Stránky: 6
Doporučení při suchosti v dutině ústní
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2005
Stránky: 4
Nádorová onemocnění a výživa
Místo: Brno
Nakladatelství: Masarykův onkologický ústav
Rok: 2004
Stránky: 34