Konference: 2007 XXXI. Brněnské onkologické dny a XXI. Konference pro sestry a laboranty
Kategorie: Nádorová biologie/imunologie/genetika a buněčná terapie
Téma: Postery
Číslo abstraktu: 251 (p257)
Autoři: P. Hanuštiak; Ing. Pavla Kratochvílová; MUDr. Pavel Mareš; doc.RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D.; V. Šupálková; Prof. RNDr. Miroslava Beklová, CSc.; J. Zehnálek; MUDr. Luboš Zeman; prof. RNDr. Petr Hodek, CSc.; prof. RNDr. Marie Stiborová, DrSc.; doc.Ing. René Kizek, Ph.D.
Úvod
V dnešní době se ve výživě člověka stále častěji objevují
potravinové doplňky, které obsahují látky přijímané i v „běžné“
stravě. Proto není překvapením, že celková koncentrace takových
látek vysoce převyšuje normální hodnoty denního příjmu. Tento efekt
se nevyhnul ani velmi zajímavé skupině látek nazývaných flavonoidy.
Jsou to nízkomolekulární heterocyklické látky založené na
flavanovém jádře [1]. Biochemická aktivita flavonoidů či jejich
metabolitů závisí na chemické struktuře a relativní orientaci kruhů
v molekule [2]. Klasifikace flavonoidů je založena na jejich
struktuře. Hlavní třídy zahrnují flavonoly, flavony, flavanony,
katechiny (též flavanony), anthokyany, isoflavony,
dihydroxyflavonoly a chalkony [3-6].
Flavonoidy jsou klasifikovány jako sekundární rostlinné metabolity
všudypřítomné v rostlinné říši. Jsou produkovány rostlinami
například k ochraně před býložravci a k oxidativní ochraně buněk
[5,7], dále také působí jako stimuly pro opylení, vábí hmyz ke své
potravě [4] nebo se v prašnících a pestících a účastní se vývinu
pylu a pučení [8].
Ve vztahu k člověku jsou všeobecně považovány za prospěšné látky. Z
některých studií prováděných in vitro vyplývá, že mají výrazné
antioxidační, protisrážlivé, spasmolytické, antimikrobní,
protizánětlivé a antikarcinogenní vlastnosti [9-16]. Bylo
identifikováno několik mechanismů, kterými flavonoidy působí
cytotoxicky. Protinádorová aktivita několika flavonoidů
(pinostrobin, quercetin, myricetin, morin) je připisována jejich
schopnosti inhibovat topoisomerasu I a II [17,18]. A dále jsou
schopny zpomalit buněčnou proliferaci jako následek jejich vazby na
estrogenní receptor [19]. Oproti tomu některé flavonoidy, stejně
jako jiná xenobiotiky, jsou schopny indukovat cytochrom P450
[20].
V naší práci jsme se zabývali problematikou vlivu různých
flavonoidů na cytochrom P450, především na jeho indukci v játrech a
tlustém střevě. Pro tyto účely jsme využili western blotting. A
dále jsme se zaměřili na elektrochemické pozorování interakcí DNA s
flavonoidy. ...
Plný text v pdf
Datum přednesení příspěvku: 23. 4. 2007