Konference: 2009 XXXIII. Brněnské onkologické dny a XXIII. Konference pro sestry a laboranty
Kategorie: Gastrointestinální nádory
Téma: X. Podpůrná léčba a terapie komplikací v onkologii
Číslo abstraktu: 095
Autoři: Doc. MUDr. Milada Zemanová, Ph.D.; prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.; Alexandr Pazdro; D. Králová; Milan Smejkal; MUDr. Gabriela Pazdrová; MUDr. Hana Honová
Úvod
Cílem této práce je zhodnotit u pacientů léčených pro karcinom
jícnu stav výživy a dalších faktorů spojených s příjmem potravy
před léčbou a během ní, a posoudit, zda tyto faktory jsou významné
pro celkové přežití.
Metody
Do studie bylo zařazeno 107 pacientů (93 mužů) o průměrném věku 59
let (rozmezí 44-76), kteří měli ověřený epidermoidní karcinom nebo
adenokarcinom jícnu v potenciálně operabilním stadiu. U všech
léčených byl zaznamenán úbytek hmotnosti od počátku příznaků,
aktuální tělesná hmotnost byla měřena před zahájením neoadjuvantní
léčby a při jejím ukončení. Hmotnostní změny byly posuzovány v
těchto referenčních intervalech: Interval A: změny hmotnosti od
počátku příznaků do zahájení terapie, interval B: změny hmotnosti v
období od zahájení do ukončení chemoradioterapie, interval C: změny
hmotnosti od počátku příznaků do ukončení chemoradioteapie. Všem
nemocným byla nabídnuta individuální nutriční podpora od počátku
neoadjuvantní terapie. Stupeň dysfagie byl hodnocen podle
následujících kritérií. Lehká dysfagie: pacient má obtíže, ale je
schopen udržet plný příjem potravy při běžné kuchyňské úpravě.
Středně těžká dysfagie: pacient je schopen udržet potřebný příjem
potravy s modifikací kuchyňské úpravy jako je mletí, mixování, a
časté zapíjení. Těžká dysfagie: pacient není schopen udržet
dostatečný příjem potravy ani modifikacemi kuchyňské úpravy.
Podle závažnosti malnutrice a dysfagie byla indikována nutriční
intervence, nejčastěji kombinace mleté nebo mixované výživné diety
s bílkovinnými přídavky, podle potřeby s doplňkovým sippingem. U
pacientů s těžkou dysfagií, která neumožňovala dosáhnout plného
příjmu, byla indikována umělá výživa tenkou nasogastrickou sondou
(NGS) s použitím polymerních definovaných preparátů enterální
výživy, případně parenterální výživy. Paralelně probíhala
rehabilitace příjmu per os pomocí tekuté výživy. V případě, že se
podařilo dosáhnout plánovaného energetického příjmu 8-10 000 kJ
perorálně, byla sondová výživa přerušena.
Všichni nemocní podstoupili neoadjuvntní konkomitantní
chemoradioterapii (CHRT) ve složení karboplatina AUC 6 nebo
cisplatinsa 80 mg/m2 den 1 a 22 od počátku terapie, s
kontinuální infusi 5-fluorouracilu podávanou v dávce 200
mg/m2/den od 1. do 42. dne léčby. Uněkterých pacientů
byl navíc součástí kombinace paklitaxel v dávce 200
mg/m2 v 3-hodinové infusi. Radioterapie byla podávána
konkomitantně od prvního dne v dávce 1.8 Gy/den, 5 frakcí týdně, po
5 týdnů, v celkové dávce 45 Gy. Nemocní byli operováni během 4-8
týdnů po ukončení CHRT, pokud byla operace možná. Po ukončení této
léčby byli pacienti sledováni a další onkologická léčba byla
indikována v případě recidivy/progrese. Pro vliv na délku přežití
bez progrese a celkovou délku přežití byly hodnoceny univariačni
analýzou (log-rank test) tyto proměnné: pohlaví, věk, abusus
alkoholu, doba od vzniku příznaku do stanovení diagnózy, T-stadium,
N-stadium, klinické stadium, histologie, performance status dle
WHO, stupeň dysfagie, tělesná hmotnost před zahájením léčby a změny
hmotnosti v předchorobí a během terapie. Křivky přežití byly
konstruovány metodou Kaplan-Meier. Proměnné s významným vlivem na
přežití v univariačni analýze byly posouzeny multivariační
analýzou.
Výsledky
Po střední době sledování o délce 52 měsíců (rozptyl 27-80) byl
zjištěn medián přežití 18 měsíců, 1-, 3- a 5-leté přežití bylo
56,7%, 27% a 21%. Průměrná ztráta váhy před léčbou byla 7,8 kg
(9,7% celkové hmotnosti) a během chemoradioterapie 2,25 kg (3%).
Pacienti s nadprůměrnou relativní ztrátou hmotnosti v předléčebném
období měli významně kratší medián přežití (p=0,026, log rank test)
(obr.l) v univariačni analýze, ale v multivariační analýze již
tento výsledek nebyl významný. Změna hmotnosti v průběhu
chemoradioterapie nebyla statisticky významná pro přežití. U
pacientů byla v naprosté většině případů zjištěna přítomnost
dysfagie (90%) a snížení aktuálního příjmu potravy (82%) v
porovnání se situací před začátkem onemocnění. U 22 pacientů (20%)
byla zjištěna těžká dysfagie s aktuálním příjmem potravy v rozmezí
0-25% původního množství. Pokud se nepodařilo stabilizovat stav
výživy sippingem, byla u těchto nemocných byla navržena sondová
výživa do tenké nasogastrické sondy (NGS) (17 pacientů - 16%).
Nicméně skutečně aplikována byla pouze u 10 pacientů (9%) s
průměrnou dobou trvání 11,1 týdne. Ze zbývajících sedmi pacientů 4
odmítli zavedení a u třech pacientů se před vlastním zavedením
sondy podařilo příjem potravy zlepšit natolik, že od indikace bylo
upuštěno. Všichni pacienti, kteří odmítli zavedení sondy, byli
nakonec hospitalizováni v průběhu chemoterapie pro komplikace v
souvislosti s nedostatečným příjmem potravy a tekutin per os s
nutností parenterální výživy. U nemocných s těžkým stupněm dysfagie
byl tento parametr prokázán jako nepříznivý prognostický faktor pro
přežití (obr. 2) i dobu do progrese, jen 8 (36%) těchto pacientů
podstoupilo kurativní resekci, a u 4 z nich došlo k peroperačnímu
úmrtí.
V multivariační analýze dosáhl statistické významnosti pro delší
přežití pooperační nález kompletní histopatologické remise,
performance status 0 (oproti 1+2) a mírný nebo střední stupeň
dysfagie.
Závěry
V našem souboru paceientů s karcinomem jícnu léčených neoadjuvantní
konkomitantní chemoradioterapii byl zjištěn negativní prognostický
význam nadprůměrného úbytku hmotnosti v předchorobí v univariačni
analýze, ale toto zjištění nebylo potvrzeno multivariační analýzou
jako nezávislý faktor. Jako užitečnější indikátor malnutrice a
rizikového průběhu multimodální léčby byl zjištěn těžký stupeň
dysfagie.
Datum přednesení příspěvku: 18. 4. 2009