Konference: 2013 XXXVII. Brněnské onkologické dny a XXVII. Konference pro nelékařské zdravotnické pracovníky
Kategorie: Kolorektální karcinom
Téma: IX. Nádory tlustého střeva a konečníku
Číslo abstraktu: 082
Autoři: Mgr. Svatava Bischofová, Ph.D.; Mgr. Veronika Březková; MUDr. Milana Šachlová, CSc.et Ph.D.; prof. RNDr. Ondřej Slabý, Ph.D.
Východiska:
Dle dostupných údajů z roku 2009 bylo nádorové onemocnění tlustého střeva a konečníku nově diagnostikováno u 8 205 osob. Ve stejném roce zemřelo na tuto diagnózu 4 169 osob. Je známo, že vznik tohoto typu nádoru bývá dáván do souvislosti s výživou a životním stylem. Ke snížení počtu zemřelých přispívá včasným záchytem sekundární prevence, screening, který v ČR funguje od roku 2000, nicméně základním pilířem snížení incidence nádorů tlustého střeva a konečníku by měla být prevence primární. Cílem našeho výzkumu (studie typu case-control) bylo zhodnocení vlivu vybraných výživových zvyklostí a faktorů životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu (CRC). Výsledky by mohly přispět k pochopení jednotlivých mechanizmů vycházejících z těchto vnějších činitelů a k případné formulaci příslušných doporučení za účelem snížení rizika vzniku CRC.
Materiál a metody:
Sběr dat probíhal v období let 2009-2011. Do studie byly zařazeny jednak osoby s CRC diagnostikované v Gastroenterologické ambulanci MOÚ a jednak kontrolní skupina osob bez nádorového onemocnění, jejichž převážnou část tvořila klientela Poradny pro zdravou výživu a odvykání kouření (MOÚ). Podmínkou zařazení do výzkumu bylo v případě kontrolních osob věk 40-60 let, dále pak u všech zúčastněných darování 5 ml krve na vyšetření genetických faktorů, které mohou být známkou zvýšené náchylnosti k onemocnění tlustého střeva a konečníku, a vyplnění podrobného dotazníku. Dotazník byl rozdělen na 9 částí (informace o pacientovi, osobní anamnéza, rodinná anamnéza, kouření, alkohol, pohybová aktivita, psychosociální zátěž, gynekologická anamnéza, výživové zvyklosti) a obsahoval 83 otázek. Do analýzy bylo zahrnuto 250 subjektů: 127 kontrol a 123 osob s CRC, z toho 94 mužů (24 kontrol a 70 pacientů) a 156 žen (103 kontrol a 53 pacientek). Věkový průměr pacientů byl 60,8 roků; kontrol 51,3 roků.
Výsledky: viz obr. 1.
Riziko vzniku kolorektálního karcinomu snižuje |
OR |
95% CI |
p-hodnota |
celková konzumace zeleniny bez čeledi brukvovité1 |
0,719 |
0,519-0,995 |
0,046 |
konzumace luštěnin |
0,565 |
0,388-0,824 |
0,03 |
konzumace oříšků |
0,764 |
0,602-0,971 |
0,028 |
konzumace semínek |
0,555 |
0,426-0,723 |
0 |
konzumace hovězího masa |
0,583 |
0,403-0,842 |
0,004 |
konzumace kategorie čerstvé, tvrdé a uzené sýry |
0,628 |
0,476-0,83 |
0,001 |
konzumace vína |
0,493 |
0,292-0,833 |
0,008 |
celková pohybová aktivita včetně chůze |
|
|
0,0025 |
celková pohybová aktivita bez chůze |
|
|
0,0231 |
1hlávkový salát, celer, špenát, cibule, česnek, mrkev, rajče, zeleninové šťávy, další druhy zeleniny
|
|
|
|
Riziko kolorektálního karcinomu zvyšuje |
OR |
95% CI |
p-hodnota |
konzumace bílých rohlíků |
1,228 |
1,043-1,446 |
0,014 |
konzumace knedlíků |
1,962 |
1,355-2,84 |
0 |
konzumace tavených sýrů |
1,511 |
1,208-1,89 |
0 |
|
|||
Statisticky nevýznamné kategorie |
OR |
95% CI |
p-hodnota |
celková konzumace zeleniny |
0,703 |
0,492-1,005 |
0,053 |
celková konzumace brukvovité zeleniny2 |
0,849 |
0,626-1,152 |
0,294 |
konzumace ovoce3 |
1,239 |
0,987-1,554 |
0,065 |
konzumace chleba |
0,92 |
0,751-1,128 |
0,425 |
konzumace celozrných rohlíků |
|
|
0,0644 |
konzumace vepřového masa |
1,373 |
0,976-1,933 |
0,069 |
konzumace ryb |
|
|
0,2579 |
konzumace bílého masa (drůbež + králík + kachna) |
|
|
0,615 |
konzumace v kategorii mléko, zakysaný mléčný nápoj a jogurt |
0,961 |
0,749-1,233 |
0,755 |
konzumace piva |
1,297 |
0,754-2,234 |
0,347 |
konzumace destilátů |
0,856 |
0,499-1,468 |
0,571 |
2brokolice,květák, bílé a červené zelí, kedlubna, hlávková, kadeřavá a růžičková kapusta, čínské a pekingské zelí, ředkvička, ředkev, křen a řeřicha
3jablka, hrušky,broskve/nektarinky, pomeranče/mandarinky, grapefruity, citrony, třešně, švestky, hrozny, 100% ovocné šťávy
Závěr:
Z výsledků vyplynulo, které faktory mohou působit preventivně a které naopak rizikově při vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. U některých činitelů byly výsledky shodné se světovými výzkumy, u některých se naopak rozcházely. Bylo by proto žádoucí uskutečnit další sledování k ujasnění si těchto závěrů.
Práce byla podpořena grantovým projektem IGA MZ ČR NS10352-3/2009.
Datum přednesení příspěvku: 19. 6. 2013