Konference: 2005 XXIX. Brněnské onkologické dny a XIX. Konference pro sestry a laboranty
Kategorie: Nádory v seniu
Téma: Onkologická péče o seniory
Číslo abstraktu: 204
Autoři: Mgr. Tereza Malá
Malnutrice (podvýživa) je stav, ke kterému
dochází tehdy, pokud je příjem základních energetických substrátů a
bílkovin nižší, než je potřeba organismu. U dlouhodobě nemocných a
starých lidí bývá tendence nižšího příjmu energie a nutrientů v
porovnání s pacienty nižších věkových skupin. U zdravých jedinců
obvykle nepřináší proces stárnutí sám o obě závažnější obtíže
spojené s výživou a trávicím ústrojím. Stav výživy onkologických
seniorů ale ovlivňuje řada faktorů související se samotným
onemocněním nebo léčbou. Postupné změny v mechanismu příjmu a
zpracování potravy ať již přinášené samotným stárnutím nebo
způsobené onkologickým onemocněním a léčbou, se týkají všech etáží
trávicího traktu. Příčinou vzniku a rozvoje malnutrice tak může být
ztráta dentice, xerostomie, parestezie a afekty v dutině ústní,
poruchy polykání, gastroezafageální reflux, poruchy žaludeční a
střevní činnosti, zácpa.
Mnohé tyto příčiny jsou ovlivnitelné zdravotním personálem. Jde o výběr vhodné diety, péči o dutinu ústní, správnou hydrataci, péči o pravidelné vyprazdňování, tišení bolesti. Sestra musí aktivně vyhledávat rizikové pacienty v oblasti vzniku malnutri-ce a snažit se zmírnit vliv faktorů a příčin vzniku podvýživy. Na Masarykově onkologickém ústavu projde každý pacient při příjmu screeningem rizik vzniku malnutrice. Při zjištěném riziku sestra okamžitě zahajuje nezbytné kroky vedoucí ke snížení tohoto rizika. Je plně zodpovědná za adekvátní péči o dutinu ústní (Tantum verde, Corsodyl), zahajuje objektivní monitoraci stravy, sleduje hydrataci a vyprazdňování pacienta, případné bolesti (VAS škálou minimálně 3x denně a při každém bolestivém píku). Zajišťuje také kontakt s dietní sestrou a poradnou pro zdravou výživu, nabízí potravinové doplňky a přídavky. V konečném důsledku tak sestra ovlivňuje nejen vznik a rozvoj malnutrice, ale i celý vývoj pacientova stavu jak v kurativní, tak paliativní péči o onkologicky nemocné seniory.
Mnohé tyto příčiny jsou ovlivnitelné zdravotním personálem. Jde o výběr vhodné diety, péči o dutinu ústní, správnou hydrataci, péči o pravidelné vyprazdňování, tišení bolesti. Sestra musí aktivně vyhledávat rizikové pacienty v oblasti vzniku malnutri-ce a snažit se zmírnit vliv faktorů a příčin vzniku podvýživy. Na Masarykově onkologickém ústavu projde každý pacient při příjmu screeningem rizik vzniku malnutrice. Při zjištěném riziku sestra okamžitě zahajuje nezbytné kroky vedoucí ke snížení tohoto rizika. Je plně zodpovědná za adekvátní péči o dutinu ústní (Tantum verde, Corsodyl), zahajuje objektivní monitoraci stravy, sleduje hydrataci a vyprazdňování pacienta, případné bolesti (VAS škálou minimálně 3x denně a při každém bolestivém píku). Zajišťuje také kontakt s dietní sestrou a poradnou pro zdravou výživu, nabízí potravinové doplňky a přídavky. V konečném důsledku tak sestra ovlivňuje nejen vznik a rozvoj malnutrice, ale i celý vývoj pacientova stavu jak v kurativní, tak paliativní péči o onkologicky nemocné seniory.
Datum přednesení příspěvku: 26. 5. 2005