Konference: 2005 1. ročník Dny diagnostické, prediktivní a experimentální onkologie
Kategorie: Onkologická rizika a prevence
Téma: 10. Nové možnosti protinádorové léčby
Číslo abstraktu: 074
Autoři: as. MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.
Epidemiologické studie potvrdily, že složení diety má významnou úlohu v udržení dobré kvality života. Ochrana organismu fytochemikáliemi/ nutraceutiky, t.j. látkami obsaženými v potravě, před rizikem vzniku některých nádorových onemocnění může být dána
(i) jejich účinkem na enzymy aktivující karcinogenitu látek v transformační fázi I,
(ii) ovlivněním detoxikace karcinogenů ve fázi II,
(iii) eliminací poškození DNA genotoxickými látkami,
(iv) potlačením abnormální proliferace buněk u ranných preneoplastických lézí a/nebo
(v) inhibicí některých látek v signální kaskádě nádorové buňky.
Chemopreventivní/protektivní účinek rostliny není zpravidla vyvolán jednou chemicky definovanou látkou působící na jeden cíl v buňce (bílkovinu, glykoprotein, lipoprotein, DNA), ale desítkami obsahových látek, které komplexně působí na metabolické děje v organismu jako jsou např. flavonoidy, isoflavonoidy, polyfenoly, fytosteroly, karotenoidy, ß-oligofruktany, glykosinoláty, .-3 polynenasycené mastné kyseliny a další.
Přednáška je kritickým přehledem o
(i) některých přírodních látkách/rostlinných extraktech s chemopreventivním účinkem,
(ii) biomarkerech používaných k ověření jejich účinků v experimentech in
vitro/in vivo a
(iii) výsledcích klinických/epidemiologických studií s chemopreventivními látkami/extrakty rostlinného původu.
Příspěvek vznikl za podpory MŠMT ČR (grant MSM 6198959216).
Literatura
- Courtney EDJ, Melville DM, Leicester RJ. (2004)Chemoprevention of Colorectal Cancer. Aliment Pharmacol Ther 19, 1–24.
- Griffiths HR, Moller L, Bartosz G, Bast A,
Bertoni-Freddari
C, Collins A, Cooke M, Coolen S, Haenen G, Hoberg A-M, Loft S, Lunec J, Olinski R, Parry J, Pompella A, Poulsen H, Verhagen H, Astley SB. (2002) Biomarkers. Molecular Aspect of Medicine 23, 101–208. - Loktionov A. (2003) Common gene polymorphisms and
nutrition:
emerging links with pathogenesis of multifactorial chronic diseases (Review). J Nut Biochem 14, 426–451. - Reddy L, Odhav B, Bhoola KD. (2003) Natural prodict for cancer prevention: a global perspective. Pharmacol Ther 99, 1–13.
- Sugr Y-J. (2003) Cancer chemoprevetion with dietary phytochemicals. Nature Rev 3, 768–780.
Datum přednesení příspěvku: 10. 12. 2005