Zápis z Fóra onkologů konaného dne 23. 9. 2024 v Masarykově onkologickém ústavu v Brně

Dne 23. září se v MOÚ konalo podzimní Fórum onkologů, na kterém se setkávají přednostové onkologických klinik, zástupci Komplexních onkologických center, České onkologické společnosti ČLS JEP, plátců péče, SÚKL a dalších subjektů, do jejichž kompetencí onkologická problematika náleží. Podívejte se na zápis, prezentace a fotografie.  

doc. MUDr. Igor Kiss, Ph.D., přivítal hosty a představil program.

prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR, poděkoval za pozvání na Fórum onkologů a přednesl shrnutí průběhu jarního fóra. Zdůraznil vypsanou výzvu na vznik onko-chirurgických center. Také uvedl, že výbor ČOS odevzdal návrh na koncepci role vedoucího KOC, kde definoval ukotvení dané role v rámci koordinace onkologické péče v jednotlivých regionech a návrh se nyní diskutuje. Pan ministr také zdůraznil, že je potřeba zajistit koncepci radiační onkologie a jasně ji definovat systémově, ve smyslu provázanosti s jednotlivými KOCy, přístrojovým vybavením, personálním obsazením a dalšími náležitostmi.

I . Blok: Centralizace onkologické péče

Doc. MUDr. Igor Kiss, Ph.D. (předseda ČOS) zahájil blok přednášek věnovaný centralizaci onkologické péče. Ve svém sdělení prezentoval momentální stav KOCů v České republice. Informoval o předložení návrhu ČOS o procesu jmenování vedoucího KOC, jeho náplň práce, a s tím spojené pravomoce. Informoval o nově vypsané výzvě MZ ČR na centra onko-chirurgické péče pro HepatoPankreatoBiliární nádory, nádory rekta, nádory jícnu a také o výzvě na pneumoonkochirurgická centra pro Jihomoravský, Moravskoslezský a Zlínský kraj. Velkou výhodou je, že pracoviště mohou reagovat na výzvu ve spolupráci.

(příloha prezentace v PDF)

Následovalo sdělení prof. RNDr. Ladislava Duška, Ph.D. (ředitel ÚZIS), který prezentoval optimalizaci úhrad dle CZ-DRG (úhradová vyhláška). Uvedl, že nadále pokračuje hloubková implementace systému DRG, který umožňuje hodnocení nákladovosti péče. Dokončování dat za rok 4Q/2023 proběhne na konci 9/2024. Na základě rozhodnutí pana ministra, NIKEZ a schválení ČOS, jsou na webu NPO budou uveřejněna data na úrovni poskytovatele o všech počtech chirurgických výkonů dle signálních kódů.

V období 10/2024 se připraví audit a analýza pro KOCy, který bude sloužit i jako příprava na reakreditaci, která bude probíhat v příštím roce. Na webových stránkách NOP se chystá aktualizace ve formě cest pacienta a AI nástrojů.

(příloha prezentace v PDF)

Diskuse I. Bloku

V závěrečné diskusi prvního bloku zazněly připomínky k centralizaci onkologické péče v souvislosti se strukturou KOCů v návaznosti na ROSy. Byla diskutována role vedoucího KOC, jako koordinátora a garanta onkologické péče v daném regionu. Pan ministr zdůrazňuje, že role vedoucího KOC, může mít různé kompetence a je stále možné danou roli nastavovat a diskutovat. Dále byla řešena problematika regionální spolupráce a praktický dopad na přípravu cest pacienta a dohledem nad ustanovením indikačním multioborových komisí.

Nadále se diskutovalo nad problematikou úhradové vyhlášky. Závěrem vyplynulo, že je výkonová úhrada ve prospěch medicíny a centralizace a pokud některé pracoviště dělá výkonů více, je důležité, aby měl dostatečné množství prostředků a tím se podpořila centralizace.

II. Blok: Decentralizace onkologické péče

Prof. MUDr. Marek Svoboda, Ph.D. (ředitel Masarykova onkologického ústavu Brno) prezentoval přednášku na téma Plán péče pro dispenzarizaci (představení potencionálně nového výkonu). Informoval o statistikách nárůstu incidence nádorů, stagnování a klesání mortality a také vývoj 5ti letého přežití. Bylo předneseno, že nárůst počtu pacientů významně převyšuje počty předávaných pacientů k dispenzární péči u praktického lékaře. Narůstá komplexita a míra multioborové péče o onkologicky nemocné, a je důležité, aby se daná situace začala řešit systematicky, jinak je možnost, že by neřešení dané situace vedlo ke zhoršení kvality poskytované péče. V rámci svého sdělení navrhuje možnosti jako standardizaci cesty pacienta, kroky v rámci digitalizace zdravotnictví a vytvoření standardu na Plán péče o pacienty po ukončení kurativní onkologické léčby. Na závěr zdůrazňuje důležitost zapojení praktických lékařů, specialistů a podpory plátců péče a také potřebu standardizovat délku onkologické dispenzarizace různými modely, které jsou dostupné z platforem ESMO, ASCO a také jsou již začleněny.

(příloha prezentace v PDF)

Diskuse II. Bloku

V rámci diskuse druhého bloku zaznělo, že se v současné chvíli diskutuje zákon, který se týká bonifikace pacientů, kteří chodí na preventivní prohlídky. Proběhla diskuse o preventivních prohlídkách/dispenzárních prohlídkách a roli jednotlivých odborníků (praktický lékař, orgánový specialista, onkolog) v daném procesu. Za ČOS dodává doc. Kiss, že v rámci Modré knihy existují návrhy dispenzarizace pro jednotlivé diagnózy a v rámci roční aktualizace, bude snaha zapracovat upravené postupy do konkrétních diagnóz.  

III. Blok: Sdělení plátců péče – delegování péče KOC/ROS – aktuální vývoj

Blok zahájila Mgr. Libuše Dřímalová (VZP ČR) s přednesením možnosti delegovaného podání centrových léčivých přípravků u konkrétních diagnóz. Následně byla ukázána data o produkci signálních kódů s vazbou delegované péče KOC-ROC. Dále byl prezentován vývoj nákladů v centrové péči a ve vybraných skupinách a dostupnost LP. Změna úhradové vyhlášky - pro rok 2025 je v návrhu úhradové vyhlášky vyčlenění výkonu PET-CT jako 47355 a je hrazen výkonově. Úhrada se bude přepočítávat na výkonnost na 1 přístroji. Přepočet proběhne za všechny výkony vykázané všem pojišťovnám. Data bude k dispozici dávat ÚZIS. Závěrem, paní Mgr. Dřímalová za VZP apelovala na managementy pracovišť v oblasti vykazování jednotlivých výkonů a evidenci přístrojů.  

(příloha prezentace v PDF)

Následoval pan Ing Petr Malý (Svaz zdravotních pojišťoven) přednáškou „Delegovaná preskripce – realita z pohledu ZP sdružených v SZP ČR podzim 2024“. V rámci prezentace byly představeny stanoviska jednotlivých ZP ohledně nasmlouvaných pracovišť a rozsahu LP, finančních zdrojů a neschvalování žádanek mimo KOC na delegovanou léčbu.

(příloha prezentace v PDF)

Diskuse III. Bloku

Diskuse třetího bloku byla zahájena tématem delegování péče z KOCů do ROCů. Byly diskutovány náklady a financování léčby v rámci budgetu. Nedošlo k zásadnímu navýšení počtu léčených pacientů v ROC v rámci delegované péče za posledních 6 měsíců (150 UOP z toho polovina je z Jihomoravského kraje). Výbor ČOS dotazníkovým šetřením se pokusí prověřit důvody přímo od poskytovatelů ROC, zda důvody jsou pouze ve vztahu k financováním (s delegováním centrové léčby i převedení budgetu na centrovou léčbu z KOC na ROS.).

IV. Blok: Centrová léčba

prof. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D., blok zahájil přednáškou na téma „Predikce vývoje počtu pacientů a nákladů v segmentu centrové léčby“.

(příloha prezentace v PDF)

Následoval MUDr. Petr Múdry, Ph.D., se sdělením na téma „Dětská onkologie“. Informoval o vývoji nákladů na léčbu dětských onkologických pacientů. Poukázal na současnou lékovou regulaci s důrazem na §16, kdy se v dětské onkologii jedná o více než 50 % žádostí. V závěru nastínil možnosti systémové řešení úhrad v onkologii dětského věku.

(příloha prezentace v PDF)

doc. MUDr. Radka Lordick Obermannová, Ph.D., představila sdělení na téma „Pilotní analýza účinnosti genomicky řízené molekulární terapie (GDT) na základě dat z platformy GENESIS“.  GENESIS je e-platformou multicentrické spolupráce v oblasti molekulárních tumor boardů v ČR. Byla představena data z pilotní analýzy, kde byl analyzovaný soubor pacientů téměř 1 400 a byl zařazen do 8 center.

(příloha prezentace v PDF)

Diskuse IV. Bloku

Diskuse probíhala zejména v oblasti úhrady §16.

Z přednášky doc. Lordick Obermannové vyznívá, že jsme schopni na základě doporučení MTB smysluplné léčby ve vyšších liniích. Efektivita je v některých případech větší než předchozí standardní linie léčby. V tuto chvíli je na dobrovolnosti jednotlivých center a souhlasu pacienta, zda budou zadávat pacienty, kteří mají léčbu schválenou do registru. Jedna z cest je, aby plátci podpořili tuto snahu. Opakovaně zaznělo, že s §16 se pracuje v rámci nové úhradové vyhlášky, která je momentálně v návrhu a připomínkovacím řízení. Za VZP je řečeno, že je velmi problematické, zda je možné ukládat pojišťovnám hradit něco, co nemá stanovenou úhradu – VZP zastává stanovisko, že to je ideálně na dohodě plátce s poskytovatelem. Nadále bylo diskutováno, že díky nastavení sdílení těchto informací, jsme schopni ukázat, že léčba, která je indikována, má výrazně lepší výsledky než předchozí (standardně hrazená), a tím pádem může být diskuse o výměně linií léčby. Za VZP Mgr. Dřímalová dodává, že jedna z možností je využití grantů a dalších zdrojů financování. Reaguje doc. L. Obermannová s doplněním, že zapojování do mezinárodních sítí je samozřejmostí, stejně jako do akademických klinických studií, ale stále je snaha harmonizovat snahu MTB a najít cestu konkrétního mechanismu a racionalizaci daného postupu s možným ušetřením prostředků za předchozí linie léčby, a zároveň zasazování se o personalizaci léčby. Doc. Kiss dodal, že ne ve všech případech dojde k ušetření nákladů. Prof. Dušek navrhuje zapracovat návrh k momentálně projednávanému zákonu o specifických zdravotnických službách, kde jsou zavedeny dva nové registry. Prof. Dušek bude nadále možnost komunikovat s panem ministrem.

Závěr

pan doc. MUDr. Igor Kiss, Ph.D., MBA (ČOS) poděkoval za účast na Fóru onkologů a bohatou diskusi.

      

Termín dalšího Fóra onkologů: 28. 4. 2025