Studie s vyjádřením PSNOP
Hiroshi Miyata a,*, Masahiko Yano b, Takushi Yasuda c, Rie Hamano a, Makoto Yamasaki a, Eihou Hou c, Masaaki Motoori b, Osamu Shiraishi c, Koji Tanaka b, Masaki Mori a, Yuichiro Doki a
a Department of Gastroenterological Surgery, Graduate School of Medicine, Osaka University, Osaka, Japanb Department of Digestive Surgery, Osaka Medical Center for Cancer and Cardiovascular Diseases, Osaka, Japan
c Department of Surgery, Kinki University, Osaka, Japan
Metody :
91 pacientů kteří absolvovali neadjuvantní chemoterapii ADM+cDDP+5-FU pro ca jícnu bylo randomizováno do dvou větví: EN enterální výživa n=47 a PN parenterální výživa n=44.
Primární výstup - incidence toxicity indukované chemoterapií během léčby.
Příjem kalorií během chemoterapie byl stejný v obou skupinách. Nebyl signifikantní rozdíl v hladině sérového albuminu a změně hmotnosti pacientů po chemoterapii mezi oběma skupinami. Dále v obou skupinách nebyl signifikantní rozdíl v odpovědi tumoru na léčbu. EN 51% PN 55% p=0,886. Leukopenie a neutropenie G3 nebo 4 byla signifikantně nižší v EN rameni než v rameni PN. Leukopenie 17 vs. 41% p=0,011. Neutropenie 36% vs 66% p=0,005. Tendence k lymfopenii a trombocytopenii byla nižší ve skupině EN ale statisticky nesignifikantně.
Závěr:
Ve srovnání s PN podpora EN během neadjuvantní chemoterapie redukuje incidenci chemoterapií indukované hematologické toxicity u pacientů karcinomem jícnu. Výskyt leukopenie byl signifikantně nižší u EN : neutropenie G3+4 EN/17 PN/29
Četnost odpovědí stejná v obou skupinách 51 a 55%. CR 4,3%EN 4,5%PN. Sugroup analysa prokázala, že vliv nutriční podpory je signifikantní u pacientů jejichž příjem je méně než 1000 kcal/den. Do diskuse bylo zahrnuta úvaha, že EN obsahovala omega3 NMK – proto nižší toxicita chemoterapie.