Klin Onkol 2024; 37(3): 230-232.

Onkologický výzkum reprezentuje 25 % celého biomedicínského výzkumu v České republice a je dlouhodobě mezinárodně oceňován. Projekt Národního ústavu pro výzkum rakoviny má za cíl maximálně využít existující výzkumné infrastruktury a lidské zdroje a integrovat onkologický výzkum do jednoho funkčního „hubu“, což usnadní spolupráci a sdílení zdrojů.

Národní ústav pro výzkum rakoviny (NÚVR; www.nuvr.cz) je tvořen třemi vzájemně propojenými uzly v Praze, Brně a Olomouci a sdružuje jedenáct výzkumných pracovišť s 71 týmy. Jejich výběr byl založen na důkladné analýze Technologického centra AV ČR a na znalosti výzkumného prostředí, s cílem zahrnout všechny kvalitní onkologické výzkumy v ČR. Externími partnery NÚVR jsou i klinická pracoviště – především komplexní onkologická centra fakultních nemocnic.

NÚVR představuje dosud největší iniciativu akademické onkologie v historii ČR s jasnou strukturou a definovanými řídicími procesy. Projekt je financován z prostředků Národního plánu obnovy, konkrétně z programu EXCELES Ministerstva školství ČR, kde na něj bylo alokováno téměř 1,5 miliard korun na období 3,5 roku. Třicet procent rozpočtu NÚVR je určeno na rozvojové a investiční aktivity, vč. nákupu technologií a drobných stavebních úprav. Plánováno je také založení České společnosti pro výzkum nádorů, organizace konferencí a workshopů.

Ambice projektu

Cílem NÚVR je vybudovat národní výzkumnou autoritu v oblasti akademické onkologie a dosáhnout kvalitních aplikovatelných výsledků, které povedou ke zlepšení diagnostiky a léčby nádorových onemocnění, dále získávat, motivovat, vzdělávat a podporovat mladé výzkumníky, poskytovat kvalifikovanou expertizu orgánům státní správy, zdravotnickým profesionálům nebo třeba pacientským organizacím. Důraz je kladen na využívání existujících vědeckých infrastruktur, jako jsou např. EATRIS, ECRIN, BBMRI, OPENSCREEN a ELIXIR. Projekt rovněž usiluje o zvýšení veřejného povědomí o důležitosti onkologického výzkumu a jeho přínosu pro lepší diagnostiku a terapii.

Výzkumné instituce sdružené v NÚVR se zavázaly k tomu, že vytvoří více než 600 klasifikovatelných výstupů, z toho přes 400 odborných publikací, z nichž 65 % bude publikováno v časopisech spadajících do prvního kvartilu v daném oboru. Dále že vytvoří patenty, užitné vzory, certifikované metody či softwarová řešení, zrealizují studie „proof-of-concept“ nebo klinická hodnocení s nekomerčními zadavateli a že jejich studenti úspěšně obhájí více než 100 diplomových anebo doktorských prací.

Všechny tři uzly počítají s otevřením nových výzkumných skupin a také s rozšiřováním stávajících skupin o nové členy v zájmu „omlazení“ výzkumu. Ambicí je rovněž přivést zahraniční výzkumné týmy a vedoucí, kteří si v ČR při NÚVR budou moci vybudovat vlastní skupinu.

Na plnění cílů NÚVR dohlíží mezinárodní odborný dozorčí a poradní orgán tvořený excelentními evropskými a americkými vědci z oblasti onkologického výzkumu a experty na právní, ekonomickou a aplikační problematiku.

Kromě výzkumu samotného klade projekt důraz na kvalitu řízení lidských zdrojů a zajištění rovných příležitostí ve vědě. Čtyři z partnerů již mají certifikaci HR Excellence in Research a všechny zúčastněné instituce uplatňují plány rovných příležitostí. Otevření nových vědeckých skupin je provázeno mezinárodními výběrovými řízeními, aby byla zajištěna nejen kvalita, ale i mezinárodní konkurenceschopnost projektu.

Některé z již dosažených výsledků

NÚVR pravidelně prezentuje výsledky vědecké práce svých skupin a klastrů v rámci pěti definovaných výzkumných programů, které pokrývají celé spektrum onkologického výzkumu – od základního přes aplikovaný až po translační. Výzkumné týmy publikují ve špičkových odborných časopisech, jako jsou Nature Communications, Blood, Journal of Clinical Oncology, Clinical Cancer Research nebo Nucleic Acid Research.

Mezi významné úspěchy patří uskutečnění vzdělávacích akcí pro pre- a postgraduální studenty, jako je např. letní škola Tumor Microenvironment and Immunity v Nových Hradech, a účast seniorních vědců NÚVR na mezinárodní letní škole 4EU+ Europe against Cancer. NÚVR se také podílel na přípravě dvou nových doktorských studijních programů – Molekulární medicína na Univerzitě Palackého v Olomouci a Experimentální a klinická onkologie na Univerzitě Karlově v Praze. Milníkem je podpis memoranda s americkým Dana Farber Cancer Institute podporující již dlouhodobou spolupráci.

NÚVR se intenzivně věnuje mezioborové spolupráci, která je pro jeho programy zásadní. Díky ní vznikla například společná Teranostická laboratoř Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Dále spolupracuje s Neuroonkologickou sekcí České onkologické společnosti ČLS JEP a podílí se na přípravě 20. meetingu European Association of Neuro Oncology (EANO) v roce 2025 v Praze. NÚVR také zahájil tradici pořádání Czech Annual Cancer Research Meeting v Olomouci, která slouží jako platforma pro sdílení vědeckých výsledků a řešení agend jednotlivých orgánů ústavu.

V rámci NÚVR byla mj. vybudována nová Laboratoř proteomiky při 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, jejíž přístrojové vybavení je unikátní nejen v ČR, ale v celém regionu střední a východní Evropy. Jeden z nejmodernějších hmotnostních spektrometrů, který rozšířil zejména možnosti proteomických a metabolomických studií, je nově také v laboratoři Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci. V brněnském uzlu NÚVR – na pracovišti CEITEC Masarykovy univerzity – byl instalován moderní sekvenační systém, který efektivně a s nízkými náklady provádí sekvenování až 48 genomů najednou. Provázanost pracovišť do jednoho celku umožňuje výzkumným týmům technologie sdílet efektivněji.

Letos se v rámci NÚVR plánuje založení tří nových vědeckých skupin s mezinárodní účastí, z nichž dvě již svou činnost úspěšně zahájily. Cílem je také na doporučení mezinárodního poradního a kontrolního orgánu rozvinout komunikační aktivity jak uvnitř projektu, tak směrem k veřejnosti a státní správě.

S výsledky výzkumných týmů zapojených do NÚVR, zejména s recentními publikacemi, vás budeme pravidelně seznamovat na stránkách časopisu Klinické onkologie v nově vzniklé rubrice.

 

prof. MU Dr. Aleksi Šedo, DrSc., ředitel
prof. RNDr. Ondřej Slabý, Ph.D., vědecký ředitel NÚVR
doc. MU Dr. Marián Hajdúch, Ph.D., lékařský ředitel NÚVR

Plný text v PDF